nl en

Over koffie

De koffiestruik komt oorspronkelijk uit Afrika, om precies te zijn uit Kaffa, een regio in EthiopiŽ. Uit Arabische legendes blijkt dat de eerste verhalen over koffie dateren van 800 jaar voor Christus.
In de zeventiende eeuw is koffie vanuit ArabiŽ via Turkije in Europa geÔntroduceerd. Dankzij de internationale koffiehandel werd koffie een eeuw later een wijdverbreide genotdrank.

In de zeventiende eeuw handelt VenetiŽ op grote schaal in exotische producten uit Aziatische en Arabische landen. Omstreeks 1640 gaat dan ook daar de eerste koffieshop open. Daarna gaat het snel: Oxford, Londen, Marseille en andere wereldsteden volgen. In de komende honderd jaar openen ruim tweehonderd koffieshops hun deuren.

Ook in Nederland verrijzen de koffiehuizen als paddestoelen uit de grond. Met name in Amsterdam staan in 1700 rond de beurs en op de Dam circa 32 koffiehuizen die goed zaken doen. Het zijn ontmoetingsplaatsen voor kooplieden, studenten en ambtenaren. Met de komst van Italianen naar Nederland nemen de etablissementen in grandeur toe.

In deze periode bestaan er twee manieren om koffie te bereiden:

  1. kokend water gieten op de met een vijzel gemalen koffie
  2. het water samen met het koffiemaalsel koken

De koffiedrab wordt dus niet nog gefilterd. Pas in 1908 is het de Duitse huisvrouw Melita die een papieren filter in een metalen houder ontwikkelt.

De koffie heeft echter nog niet de krachtige smaak van vandaag de dag. Bovendien gaat het zetten van de koffie zeer traag. De Italiaan Pavoni ontwikkelt de espressomachine, die aan de traagheid een einde maakt.
Dat wil niet zeggen dat hiermee alle problemen opgelost zijn. Omdat ze met druk werken, verkregen door verhitting van water, verschroeit de koffie en dus treedt smaakverlies op. Francesco Illy vervangt in 1935 de stoom door gecomprimeerde lucht. De weg naar de automatische espressomachine ligt hiermee open.

In de jaren zestig veroveren espressobars de grote steden in Nederland. Zuid-Europese serveersters zorgen voor een Italiaans sfeertje. Deze nieuwe formule slaat aan. Geleidelijk aan schaffen ook restaurants een espressomachine aan. Tegenwoordig is circa 30 procent van de geserveerde kopjes koffie in de horeca espresso.

Tropisch bruin! - CupOfCoffee.nl - CupOfCoffee